Het centrum van de Naad.

De Naad wordt in de JAPJI verschillende keren genoemd door Guru Nanak.

Uitleg CHAAS 24-13: Guru Nanak probeerde in de JAPJI uit te leggen wat bedoeld wordt met de Naad. Dit is wat er met “de Naad” bedoeld wordt: als men twee stoffen aan elkaar verbindt of naait, krijgt men een naad. Waar de twee stoffen verbonden zijn, daar precies in het midden, in het centrum, dat is de Naad.

Vanuit spirituele oogpunt betekent de Naad in dit voorbeeld/deze symboliek het volgende: zodra de mens geboren wordt is hij/zij aangesloten op positieve en negatieve energie. Deze energieën hebben toegang tot de geest van de mens via binnenkomende gedachten en gevoelens. De mens is het centrale punt in het geheel. Als je de mens en de aangesloten energie vertaald naar het voorbeeld van de stoffen, dan zijn de twee stukjes stof de positieve energie en negatieve energie en de Naad, die precies in het midden zit, is de geest van de mens. Dus de mens zelf vormt de Naad. Zodra je bewustzijn/geest één wordt met, of in het centrale punt komt van, de Goddelijke Energie, dan zit je spiritueel gezien in het centrum van de Naad. Dan is alles in balans.

Dit is de reden waarom Guru Nanak het heeft over de Naad in de JAPJI en dit is tevens een voorbeeld hoe moeilijk het wel niet is om bepaalde dingen uit te leggen die met energie te maken hebben. Daarom wordt er een symbolisch voorbeeld gebruikt om op een eenvoudige manier iets complex uit te leggen zodat het de lading dekt.

error: Content is protected !! copyright Guru Nanak Institute