Het centrum van de Naad:

Guru Nanak maakt een paar vermeldingen van de Naad in de Japji. 

Uitleg CHAAS 24-13: Guru Nanak probeerde in de Japji uit te leggen wat bedoeld wordt met de Naad. Met de Naad wordt het volgende bedoeld: als men twee stoffen aan elkaar verbindt of naait, krijgt men een naad. Daar waar de twee stoffen verbonden zijn, daar precies in het midden, dat is de naad/Naad.

Vanuit het spirituele standpunt betekent de Naad in dit voorbeeld/deze symboliek: zodra de mens geboren wordt is hij/zij aangesloten op positieve en negatieve energie. Deze energieën hebben toegang tot de geest/bewustzijn van de mens via binnenkomende gedachten. De mens is het centrale punt in het geheel. Als je de mens en de aangesloten energie vertaald naar het voorbeeld van de stoffen, dan zijn de twee stukjes stof de positieve energie en negatieve energie en de Naad, er middenin, is de geest van de mens. Dus de mens vormt de Naad. Zodra je bewustzijn/geest één wordt met, of in het centrale punt komt van, de Goddelijke energie, dan zit je spiritueel gezien in het centrum van de Naad. Dan is alles in balans en in neutraliteit.

Guru Nanak het heeft in de Japji over de Naad om dit bovengenoemde principe uit te leggen en het feit dat hij een symbolisch voorbeeld gebruikt geeft ook aan hoe moeilijk het wel niet is om bepaalde dingen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld als het over energie gaat.

error: Content is protected !! copyright Guru Nanak Institute